Letters Iamsterdam i.p.v. woorden

//Letters Iamsterdam i.p.v. woorden
Letters Iamsterdam

Ze zijn een groot succes, ‘mijn’ in het oog springende en wereldberoemde letters Iamsterdam. Een bedacht succes of ook enig toeval?

Enige jaren geleden werkte ik als hoofd Communicatie Infrastructuur Verkeer & Vervoer bij de gemeente Amsterdam; daarnaast was ik onder andere als manager van het project ‘Gastvrijheid’ betrokken bij het geslaagde citymarketingbeleid van de hoofdstad. De merknaam Iamsterdam was gekozen en we maakten ons op om deze naam toe te voegen aan al het internationale promotiemateriaal dat werd ontwikkeld – veelal nog van papier, want we praten over het ‘pre-digitale’ tijdperk.

Op een dag kwam de immer creatieve vormgever Wouter Vos bij me langs met een prachtig idee: zouden we niet het papieren woord Iamsterdam kunnen ‘opblazen’ tot levensgrote letters van staal? Een fantastisch idee…..maar hoe te financieren en zeker ook hoe te plaatsen en te vérplaatsen? Want dat was ons idee: laat de gemeente de letters plaatsen op voor toeristen belangrijke locaties. Zoals bij het Rijksmuseum en ook bij tijdelijke events, bijvoorbeeld festivals en de Amsterdam Fashionweek.

Mobieltjes nog zonder camera…

De letters hebben 30.000 gulden(!) gekost. En passant hebben we om strategische redenen ook een kleinere uitvoering laten maken, die staat in het stadhuis, vlakbij de raadszaal. Een transportonderneming zegde toe de demontabele letters een aantal malen per jaar te verplaatsen. En na enige discussie zegden de toenmalige stadsdelen toe voortvarend met de vereiste vergunningen om te gaan.

Laten we een ding goed beseffen: we zitten nog in de tijd dat mobiele telefoons alleen een belfunctie hadden….. We hebben nooit kunnen bevroeden dat vanaf de tweede generaties smartphones het ook mogelijk was de letters met je mobiel te fotograferen. En vervolgens deze foto’s over de hele wereld te versturen, elke dag duizenden keren. Met enige tijd later ook de aanwezigheid van diverse sociale media, zoals facebook, twitter, pinterest en instagram…..

Gepaste trots: de letters Iamsterdam

Met gepaste trots, onder verwijzing naar Wouter Vos, bezie ik bijna dagelijks de vele toeristen die ‘mijn’ letters op meerdere locaties in de stad fotograferen, doorsturen en ook beklimmen. De letters hebben blijvend een ontzettend groot communicatie-effect en hebben bijgedragen tot een nauwelijks te bepalen brand value van het merk IAmsterdam en de stad Amsterdam.

Soms zit het ‘m in originele stalen letters in plaats van papieren woorden…. Welk effect kan ik met communicatie of business development voor jouw organisatie of bedrijf organiseren?

De bijgaande foto trouwens is van topfotograaf Roland van Tulder (ook samenwerkpartner van Bascommunicatie, zie hier)

Lees ook de andere blogs!

25 januari 2018