5 tips voor succesvol presenteren

/5 tips voor succesvol presenteren

Succesvolle presentatie of pitch
Opdrachtgever
Organisaties, bedrijven (o.a. HomEvap)

Vanuit Bascommunicatie
Opstellen presentatie; training

Specialisme

Communicatie

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: staren naar de gloed van het lege computerscherm zonder idee over hoe je je presentatie moet starten. Hier zijn 5 krachtige manieren om een presentatie succesvol te openen.

Met Bascommunicatie organiseer je een succesvolle presentatie of pitch: samen bepalen we een overtuigende inhoud, maken we een inspirerende presentatie (Powerpoint of Keynote; fotografie; infographics) en vervolgens helpen we je met de voorbereiding van de uitvoering (training). Zo ook voor HomEvap die recent een pitch organiseerde bij Green Buildings Innovation Challenge van ABN AMRO.

1. Gebruik stilte

De meeste mensen zullen niet in staat zijn om dit gemakkelijk te doen: voor toehoorders gaan staan en dan even niets zeggen. Door stilte aandacht krijgen en de focus van het publiek op jou en je presentatie laten richten. Een paar woorden zeggen, en dan stil zijn. Het is een snelle en eenvoudige manier om ook tijdens de presentatie de aandacht vast te houden en de essentie van je woorden (je boodschap) te laten doordringen. En als de stilte dan ook nog eens wordt versterkt door een krachtig beeld (foto en/of illustratie), dan komt je boodschap echt over.

2. Wijzen naar toekomst of verleden

Het werkt altijd krachtig om als start een prikkelende vooruit- of terugblik te geven. Denk aan:
• ‘Over 30 jaar zal je werk niet meer bestaan’ (prospective, op zoek naar de toekomst)
• ‘In 1970 had Japan 9% van de markt, vandaag bezitten zij 37%’ (retrospective: op zoek naar het verleden).
Het op deze manier kijken naar de toekomst of in het verleden, levert meteen betrokkenheid op van je toehoorders, omdat het hen (wellicht zelfs persoonlijk) raakt of dat het meteen een veelzeggend beeld oplevert.

3. Quote een autoriteit

Een inspirerende manier om een presentatie te openen is om iemand te citeren. Dat kan een algemene ‘grootheid’ zijn als Albert Einstein of Steve Jobs, of een autoriteit in de betreffende sector of branche. Een citaat zorgt voor directe geloofwaardigheid en voor legitimering van je betoog.

4. Deel iets bijzonders en/of persoonlijks met je publiek

‘Ik weet niets over u, maar ik hou van […………]. Waarom? Omdat [……….].’
Deel iets bijzonders, persoonlijks of een bepaald ‘weetje’ met je publiek, maar zorg wel dat het enigszins relevant is voor je verdere presentatie.

5. Vertel een verhaal

Als je presentatie uitsluitend is gebaseerd op feiten en statistieken, dan zal je publiek op twee manieren gaan reageren: eens of oneens. Als je echter een verhaal vertelt, dan kun je je publiek gemakkelijker meenemen in je uitleg, betoog of pleidooi.

Succesvolle presentatie en pitch: aan de slag!

Waar wacht je nog op? Experimenteer en probeer iets nieuws. Stap uit je comfortzone met de traditionele openingen van presentaties. Pas een of meerdere van de genoemde technieken eens toe en zie de fantastische resultaten die je daarmee boekt. Laat weten wat Bascommunicatie daarbij voor je kan doen: Info@Bascommunicatie.com!