Klant wil weten: waar komt iets vandaan?

//Klant wil weten: waar komt iets vandaan?

Een organisatie die maatschappelijk verantwoord onderneemt, wil graag tonen dat de toelevering van hun producten in orde is: sociaal, niet vervuilend, met een beperkte footprint, enz. De vraag is natuurlijk of hun klanten belangstelling hebben voor de toeleveringsketen. En als dat al zo zou zijn, zijn ze dan bereid om een bedrijf te belonen voor de inspanningen?

Onderzoek laat zien dat klanten (lees: consumenten en/of andere bedrijven (b2b) wel degelijk waarde hechten aan informatie met betrekking tot de toeleveringsketen van een bedrijf – en velen zijn bereid een premie te betalen voor een betere zichtbaarheid van de supply chain. En dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven en organisaties die circulair ondernemen.

Nu realiseren veel bedrijven zich dat de consument inzicht in die informatie verwacht. Maar zelfs toen ze hun transparantie verhoogden, waren de meesten niet zeker dat het verschil maakte voor klanten. De studie, die wordt gepubliceerd in Manufacturing & Service Operations Management, laat zien dat het verschil maakt: klanten willen meer weten over waar en hoe de producten die ze kopen zijn gemaakt.

Transparantie wordt beloond

De resultaten laten zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid van belang is voor klanten. Het verkrijgen van zichtbaarheid in de supply chain vereist enorme tijd en financiële verplichtingen. Veel bedrijven hebben honderden leveranciers en die leveranciers hebben op hun beurt weer tientallen tot honderden leveranciers. Het is een enorme onderneming om te verifiëren dat alles goed wordt gedaan. En toch tonen de bevindingen aan dat het de moeite waard kan zijn – niet alleen voor het maatschappelijk welzijn, maar ook voor de marktpositie van een bedrijf.

Inspanning of resultaat

De studie benadrukt ook hoe de boodschap van een bedrijf over zijn initiatieven op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid verschillend wordt opgepakt door diverse doelgroepen. Consumenten die van nature begaan zijn met het welzijn van anderen  blijken minder geïnteresseerd zijn in informatie over de hoeveelheid inspanningen die een bedrijf levert. Ze willen wel meer weten over de resultaten van dergelijke inspanningen.

Ken je klanten

Consumenten die meer worden gedreven door eigenbelang zijn juist eerder geneigd om een bedrijf te belonen voor zijn inspanningen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid, mits die volledig transparant zijn. Echter, bij gebrek aan transparantie kunnen dezelfde consumenten een bedrijf mijden als gevolg van te weinig inspanning voor duurzaamheid.

Voor bedrijven die proberen te achterhalen hoe zij hun inspanningen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid het beste kunnen communiceren, is de les duidelijk: ken uw klanten. Het begrijpen van hun behoeften, waarden, attitudes en persoonlijkheidskenmerken zal bedrijven helpen de juiste berichten naar de juiste mensen te sturen.

Circulair ondernemen: taak voor communicatie

Transparantie en merkbeleving rond duurzaamheid, komen ook aan bod tijdens onze workshop ‘Circulaire economie: taak voor communicatie & marketing’. Zie hier voor meer informatie over deze incompany workshop.
Over branding organiseert Bascommunicatie ook een aparte workshop, zie hier.

28 januari 2021