Letters i.p.v. woorden

//Letters i.p.v. woorden
Letters Iamsterdam

Ze zijn een groot succes, ‘mijn’ in het oog springende en wereldberoemde letters Iamsterdam. Een bedacht succes of ook enig toeval? Lees hier het échte verhaal achter de wereldberoemde stalen letters.

Wat mij betreft blijven de letters Iamsterdam natuurlijk staan waar ze nu staan, maar op last van de gemeente zijn ze op 3 december verwijderd van het Museumplein. Met gepaste trots bezie ik bijna dagelijks, maar nu op Schiphol Plaza en op andere plaatsen in de stad, de toeristen die ‘mijn’ letters op meerdere locaties in de stad fotograferen, doorsturen en ook beklimmen. De letters hebben blijvend een ontzettend groot communicatie-effect en hebben bijgedragen tot een nauwelijks te bepalen brand value van het merk Iamsterdam en de stad Amsterdam: verbindend, eigen, bewust, trots op wat we met elkaar hebben en willen delen.

Gastvrijheid

Enige jaren geleden werkte ik als hoofd Communicatie Infrastructuur Verkeer & Vervoer bij de gemeente Amsterdam; daarnaast was ik onder andere als manager van het project ‘Gastvrijheid’ betrokken bij het geslaagde citymarketingbeleid van de hoofdstad. De merknaam Iamsterdam was gekozen en we maakten ons op om deze naam toe te voegen aan al het internationale promotiemateriaal dat werd ontwikkeld – veelal nog van papier, want we praten over het ‘pre-digitale’ tijdperk.

Op een dag kwam de immer creatieve vormgever Wouter Vos bij me langs met een prachtig idee: zouden we niet het papieren woord Iamsterdam kunnen ‘opblazen’ tot levensgrote letters van staal? Een fantastisch idee… maar hoe te financieren en zeker ook hoe te plaatsen en te vérplaatsen? Want dat was ons idee: laat de gemeente de letters plaatsen op voor toeristen belangrijke locaties. Zoals bij het Rijksmuseum en ook bij tijdelijke events, bijvoorbeeld festivals en de Amsterdam Fashionweek.

Mobieltjes zonder camera…

De letters hebben 30.000 gulden(!) gekost. En passant hebben we om strategische redenen ook een kleinere uitvoering laten maken, die staat in het stadhuis, vlakbij de raadszaal. Een transportonderneming zegde toe de demontabele letters een aantal malen per jaar te verplaatsen. En na enige discussie zegden de toenmalige stadsdelen toe voortvarend met de vereiste vergunningen om te gaan. En Amsterdam Marketing (samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid) heeft vervolgens de verschillende sets tot op heden actief beheerd en gekoesterd…

Laten we een ding goed beseffen: we zitten nog in de tijd dat mobiele telefoons alleen een belfunctie hadden….. We hebben nooit kunnen bevroeden dat vanaf de tweede generatie smartphones het ook mogelijk was de letters met je mobiel te fotograferen. En vervolgens deze foto’s over de hele wereld te versturen, elke dag duizenden keren. Met enige tijd later ook de aanwezigheid van diverse sociale media, zoals facebook, twitter, pinterest en instagram…..

Van Iamsterdam naar Iamcircular?

En ja…. als we van mening zijn dat de letters hun beste tijd hebben gehad – dan moeten we iets nieuws verzinnen om onze verbinding met en ook onze trots op de stad uit te dragen – straks met Iamcircular (zie hier)?

Kortom: soms zit het ‘m in originele stalen letters in plaats van papieren woorden en kan communicatie een geweldige impact hebben: welk effect kan ik met communicatie en branding voor jouw organisatie of bedrijf organiseren?


De bijgaande foto’s trouwens zijn van topfotograaf Roland van Tulder (samenwerkpartner van Bascommunicatie, zie hier)

Communicatie 


(foto: de totstandkoming van de letters bij Metaalplan in Uden. Foto: Jeroen Appels/Van Assendelft)

30 september 2018