‘Iedereen energie-opwekkend huis’

//‘Iedereen energie-opwekkend huis’

De overgang naar een duurzame economie in Nederland is nu echt ingezet. In de serie De Groene Revolutie volgt De Volkskrant deze zomer het vallen en opstaan van pioniers en andere aanjagers op de voet.

Aflevering 1 beschrijft een aantal concrete projecten van duurzaam doe-het-zelfwonen: woningen die geheel off-grid zijn, ofwel zonder aardgas- en stroomaansluiting en zonder waterleiding en riool. Onder andere warmtepomptechnieken zorgen voor warmte, koude en warm water. Het surplus aan eigen energie kan straks worden opgeslagen in elektrische auto’s, is de voorspelling.

Interessant is de visie van Arthur Lippus, initiatiefnemer van de beweging ANNE: Alle Nederlanders Naar Energieneutraal. Hij stelt dat we moeten accepteren dat de route naar energieneutrale woningen een slimme combinatie van technieken en concepten zal zijn.

Zie Volkskrant.nl/groenerevolutie voor de serie artikelen.

Ik ben betrokken bij Rooms With A View – een van de concepten van energieneutraal wonen. Hierbij gaat het om hoogwaardige woningen en werkruimte, ook voor de recreatieve markt. Het is het streven dat het technisch hart van Rooms With A View ook apart te koop is, zodat bestaande woningen en projecten in staat zijn energieneutraal te worden. Zie hier voor meer informatie over deze onderneming.

22 juli 2017