Maak bedrijfsplan op 1 A4-tje

//Maak bedrijfsplan op 1 A4-tje
Business Model Canvas

Bij de start en ook de groei moet je de belangrijkste onderdelen van je bedrijf helder in beeld hebben: klanten, aanbod, organisatie en financiële levensvatbaarheid. Ofwel: je business model. Ik werk met het Business Model Canvas (BMC) – een succesvolle tool dat door vele bedrijven en consultants wordt gebruikt.

1 A4tje met 9 bouwstenen

Een idee, nieuwe inzichten, veranderende gegevens, creativiteit, ontwikkelingen: probeer je bedrijf maar met veel tekst samenhangend te beschrijven in een compleet bedrijfsplan….. Met Business Model Canvas werk je op 1 A4 (of aan de wand een A0-poster) aan je bedrijf door negen bouwstenen te benoemen, in te vullen. Met kernwoorden en/of post-its. Negen bouwstenen die de onderlinge logica laten zien hoe je bedrijf geld wil gaan verdienen:

  1. Klantsegmenten: je doelgroep(en) die je wilt bereiken en bedienen
  2. Waardepropositie: jouw producten en diensten die waarde creëren voor je klanten
  3. Kanalen: je communicatie met je klanten
  4. Klantrelaties: de soorten relaties die je met je klanten wilt aangaan
  5. Inkomstenstromen: de cash die je bedrijf genereert
  6. Mensen en middelen: de belangrijkste assets die je nodig hebt zodat je bedrijf werkt
  7. Kernactiviteiten: de belangrijkste activiteiten van je bedrijf
  8. Strategische partners: het netwerk van leveranciers en partners die zorgen dat je bedrijf werkt
  9. Kostenstructuur: alle kosten die je bedrijf moet maken

Je bedrijf duurzaam ontwikkelen

Het Business Model Canvas nodigt uit om samen met een mensen uit je omgeving interactief je bedrijfsplan op te stellen. Door met behulp van post-its de negen bouwstenen in te vullen én ze met elkaar te verbinden. Nieuwe ideeën, inzichten, gegevens, starten met circulair ondernemen – je geeft ze meteen een plekje en gaat vervolgens na wat de consequentie is voor de andere bouwstenen van je bedrijf. Jouw Business Model Canvas evalueert dynamisch mee met de ontwikkeling van je idee en van je bedrijf.

En heb je toch een papieren bedrijfsplan nodig? Dan heb je met de negen bouwstenen de inhoudsopgave van je plan al klaar en maak je van de kernwoorden (post-its) een complete tekst. Klaar is je bedrijfsplan.

Business Model Canvas, en Scrum

Voor mij als communicatiedier horen de tool Business Model Canvas en de projectmethode Scrum bij elkaar. Omdat zowel de tool als de aanpak het mogelijk maken nieuwe ideeën en inzichten meteen toe te passen en een compleet beeld van het bedrijf of het project te presenteren. Op 1 A4 of op de wand: samenhangend, transparant, overzichtelijk, permanent aan te passen, en daarmee ook zeer communicatief.

Meer weten

Wil je ook een plan voor je start, groei of verduurzaming van je bedrijf opstellen – en/of het white paper over Business Model Canvas ontvangen? Neem dan contact op met Bascommunicatie: info@bascommunicatie.com of +31 6 200 11 5 11.

Lees ook de andere blogs/cases!

Business Model Canvas

9 december 2017